Over Eva

Vroeger

Luistersprookjes

Eva was altijd gefascineerd door hoe mensen spreken. Als kind luisterde ze graag naar luistersprookjes en kon ze uren opgaan in zichzelf voorlezen.

Als het maar spannend en beeldend verteld werd.

 

Aanspreken

Op de basisschool voelde Eva zich over het algemeen verlegen. Behalve tijdens lessen waarin gezongen, toneelgespeeld en getekend werd.    In de creatieve vakken voelde ze zich thuis. Eva had al vroeg door dat iedere leraar weer anders sprak voor de groep. Sommige leraren maakten dat ze nieuwsgierig, actief, leergierig en open was. Andere leraren maakten dat ze het liefste wegdroomde of zich zelfs afsloot.

 

Griekse verhalenvertellers  

Eva is half Griekse. Ze merkte tijdens vakanties dat haar Griekse familie hun handen en lichaam veel meer bewogen tijdens het spreken dan haar Nederlandse familie. In haar Griekse familie waren geboren verhalenvertellers die in het, voor haar toen, onverstaanbare Grieks de ene anekdote na de andere vertelden.  Het publiek werd moeiteloos bespeeld. Lachsalvo's en verbondenheid volgden.

 

Liefde voor theater

Waarschijnlijk brachten haar Griekse roots ook haar liefde voor theater mee. Gefascineerd door het spreken voor grote groepen besloot Eva theaterles te volgen. Toen Eva 11 jaar was kwam ze erachter dat ze mooi kon zingen. Zowel in een kinderkoor als op verjaardagen zong ze graag liedjes.

 

Van welsprekend

Op de middelbare school in Turnhout (België) genoot Eva van de prachtige Vlaamse accenten om zich heen.      Ze bleef altijd zingen, en zong o.a.      a capella op open podia en in kleine toneelvoorstellingen. Zoals Ifigineia Koningskind en Noah. Toen Eva 17 jaar was won ze een welsprekendheids-toernooi van de Lions Club. Plus est en vous, (er zit meer in de mens) was de titel van haar verhaal.

Opleiding

Behoefte aan praktijk

Eva had al snel het gevoel dat ze actrice en/of theaterdocent wilde worden. Toch besloot ze eerst theater te bestuderen vanuit de wetenschappelijke kant. Tijdens de universitaire studie Kunst Cultuur & Media in Groningen ontdekte Eva dat ze veel behoefte had aan praktijkervaring. Wederom prikkelde de vaak droge stof haar niet voldoende.

 

Trainersvak

Ze besloot de opleiding docent Theater te volgen in Leeuwarden. Tijdens haar opleiding genoot Eva van het sterk ontwikkelen van haar talenten op het gebied van toneelspelen, zingen, spreken en lesgeven. In haar laatste jaar liep Eva stage als trainingsacteur bij acteur-en trainingsbureau de Boertiengroep. Daar (her) ontdekte ze haar fascinatie voor trainen. In het trainersvak zou ze bovenstaande talenten dagelijks kunnen uitoefenen!

 

Eigen bedrijf

Na haar afstuderen in 2010 rondde ze ook de opleiding Professional Trainer af bij ICM opleidingen & trainingen. Vanaf dat ze afgestudeerd was in Leeuwarden werkte ze als freelance theaterdocent, trainingsacteur, regisseur, zangeres, en trainer.        

Ze startte haar eigen bedrijf Zoooeva trainen, spreken & theater in 2011.

Heden

Betekenis boven beperking

Van 2011 tot 2014 werkte Eva deeltijd als drama/zang- en dansdocente bij dagbesteding Werktheater Môi. Daar regisseerde ze theatervoorstellingen met mensen die een verstandelijke beperking hebben. Ze staat op theaterfestival Noorderzon met de voorstellingen Op zoek naar de Zon (2011),  Echo (2012) en Draadsel (2013).  Ze zet de nieuwe missie Betekenis boven Beperking van zorginstelling de Zijlen om in theater.  Door theater te maken met deze bijzondere doelgroep leert Eva heel mensgericht, flexibel, en vanuit plezier samen te werken. Want talenten en beperkingen heeft iedereen. Waar wil je je op richten?

 

Werken met mensen

Tijdens de 9 jaar dat Eva nu onderneemt maakt ze een sterke professionele en persoonlijke ontwikkeling door. Haar werk als theaterdocent, trainingsacteur, spreker, regisseur, zangeres, en trainer daagt haar uit om talenten te versterken, mensen in begeleiding echt te ontmoeten en hen blijvend te prikkelen. Eva werkt steeds meer vanuit kracht en met kwetsbaarheid.

 

Of ze nu jongeren theaterworkshops geeft, inleidingen geeft voor het Noord Nederlands Toneel, huisartsen en specialisten feedback geeft over hun impact, lesgeeft aan Conservatorium studenten over Theaterbeschouwen, zzp'ers traint in gespreksvoering, een musical regisseert met studenten van Vindicat atque Polit: Eva sprankelt.

 

Dit sprankelen zet mensen aan! Tevreden opdrachtgevers keren terug, zoals o.a. het Noord Nederlands Toneel, het UMCG ziekenhuis, Het Eerste Bedrijf, Christine Brons B.V., Acteursbureau Renze Arnold, de Kracht van Beleving en veel zzp'ers! (zie referenties)

 

 

Sprankelen

“Hoe zou het zijn als mensen sprankelend zouden spreken over henzelf en hun werk?”                      Eva traint ondernemers en docenten om sprankelend te spreken.             Want van echte verhalen, die beeldend en krachtig verteld worden, leren we!  Ze spreken én zetten ons aan!

 

Om verhalen te delen en te eren speelt Eva Terugspeeltheater voorstellingen met de theatergroep The Story of Your Life. Op thema-dagen, congressen en bijzondere gelegenheden worden verhalen uit de zaal terug gespeeld door 3 acteurs en een muzikante. Deze vorm van improvisatietheater spreekt Eva ontzettend aan. Eva gaat sprankelen van de vrijheid om in haar werk al haar talenten te kunnen neerzetten en ontwikkelen. Trainen, Spreken &  Theater. Dat is Zoooeva!